hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/A pöccre indult az esztergomi Crokinole verseny
Online hírfolyam
A pöccre indult az esztergomi Crokinole verseny
2017. okt. 11. / 12:31

A Crokinole egy fából készült pöckölős ügyességi játék, mely pörgős és izgalmas játékmenetével pillanatok alatt elsajátítható minden korosztály számára.

A kanadai eredetű játék története az 1860-as évekre nyúlik vissza, itthon 2012. óta terjed nagy sebességgel. Esztergomban két éve népszerűsíti ezt a közösség teremtő játékot az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Játékkunyhó csapata.

 

Városunk az országos bajnokság egyik selejtező állomásaként 2017. október 7-én, szombaton a Szentgyörgymezői Olvasókörben szervezte meg a II. Ister-Granum Crokinole Kupát. Az önkormányzat támogatása,és az Olvasókör által biztosított kiváló körülmények mellett kiélezett, de sportszerű versengésre került sor.

 

A versenyre Budapestről, Szombathelyről is érkezett versenyző, sőt egy angol induló is regisztrált. Összesen 20 versenyző indult a nyílt ranglista versenyen. „ Az országos ranglista előkelő helyein lévő versenyzők papírforma szerint itt is kimagaslóan teljesítettek, ám a házigazdáknak nem volt szégyenkezni valója. Igazán harapós kedvében volt Vodicska Ferenc és Béni András is, ők a legjobb 8 versenyző közé pöckölték be magukat.” – mondta Horváth Zoltán szervező. „Élményekben gazdag és hasznos versenynap van mögöttünk, köszönet érte a szervezőknek és minden támogatónak!” - értékelt Létay Dániel, aki a verseny lebonyolítását végző korongcsata.hu csapatának tagja.

 

Rimár Zsolt a Magyar Crokinole Szövetség elnöke megköszönte a kiváló versenyhelyszín biztosítását, és a város támogató segítségét. Ezen a barátságos hangulatú versenyen ismét bebizonyította ez a játék, hogy igazán kortalan, bárki nekikezdhet.

 

A játékot Esztergomban a Játékkunyhó rendszeres játékalkalmain lehet kipróbálni, legközelebb a IX. Dobó-Kockák Társasjáték Napon november 11-én a Dobó Katalin Gimnáziumban. Fotók itt nézhetők a versenyről.

 

A II. Ister-Granum Crokinole Kupa – Országos Nyílt Ranglista verseny abszolút eredményei:

 

1. Berzlánovich Attila

 

2. Berzlánovich Krisztián

 

3. Rimár Zsolt

 

4. Nagy Péter

 

5. Létay Dániel

 

6. Salamon Dóra

 

7. Vodicska Ferenc

 

8. Béni András

 

9. Soós Klára

 

10. Süttő Gábor

 

11. Retkes Attila

 

12. Broderick Stuart

 

13. Broderick Tamás

 

14. Osvai Zoltán

 

15. Horváth Zoltán

 

16. Béni Bálint

 

17. Retkes Ábel

 

18. Horváth Ábel

 

19. Retkes Áron

 

20. Retkes Samu

 

Gyermek kategória

 

1. Broderick Tamás - Budapest

 

2. Béni Bálint – Esztergom

 

3. Retkes Ábel – Budapest

 

4. Horváth Ábel - Esztergom

 

5. Retkes Áron - Budapest

 

6. Retkes Samu - Budapest

 

Női Kategória

 

1. Salamon Dóra

 

2. Soós Klára A legeredményesebb

 

Ister-Granum térségi játékos: Vodicska Ferenc

 

A legtöbb 20 pontos lövő játékos: Berzlánovich Attila

 

A Crokinole története: A játék kialakulása az 1860-as évekre tehető. Kanadában készítették az első játéktáblát és népszerűsége folyamatosan nőtt, így mára szülőhazájában és Amerikában rendkívül elterjedt és óriási népszerűségű. A Crokinole gyökerei a feltételezések szerint angol és dél ázsiai játékoktól erednek, mint például a Carrom. A máig ismert és ledokumentálható legrégebbi táblát 1876-ban Kanadában, Tavistockban készítették. Ez a játéktábla a mai napig egy kanadai múzeum büszke tulajdonát képezi.1999 óta Kanadában kerül megrendezésre minden évben a Crokinole Világbajnokság, a World Crokinole Championship.

 

Forrás és fotó:Sajtóközlemény