hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Ködben is biztonságosan vezessenek!
Online hírfolyam
Ködben is biztonságosan vezessenek!
2017. nov. 07. / 15:40

Fogadják meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait: a ködös időben történő közlekedés a járművezetők részéről nagyobb odafigyelést igényel!

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol nagyobb haladási sebesség mellett a látótávolság hirtelen lecsökken. A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsoljuk, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentsék járművük sebességét. Amennyiben már beértek a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzenek hirtelen, figyeljék a mögöttük haladókat is!

 

A lassabb haladás mellett nagyon fontos a követési távolság növelése. Tartsanak az előttük haladótól olyan biztonsági távolságot, amely elegendő ahhoz, hogy járművükkel hirtelen fékezés esetén is meg tudjanak állni. Ködben lehetőleg tartózkodjanak az előzéstől és számoljanak az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, illetve műszaki meghibásodás miatt álló járműre, amelyek észlelése a ködben ugyancsak nehézkes. A ködfényszóró és a ködlámpa helyes használatával kapcsolatban a KRESZ egyértelműen kimondja, hogy csak abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

 

Érdemes tehát körültekintőnek lenni és figyelni arra, hogy amint a korlátozott látótávolság megszűnik (a köd feloszlik) vegyék is vissza. A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy amennyiben a látási viszonyok nem indokolják, ne kapcsolják be a ködfényszórót, mert erős fénye zavarhatja az előttük haladókat, illetve a szembejövőket és ez által balesetveszélyes is lehet! Kérjük a közlekedőket, hogy az őszi időszakban is vezessenek fokozott óvatossággal és körültekintéssel! Járműveik sebességét mindig az út-és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Forrás, fotó: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, sajtó, internet