hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Négy haditemetőjét újítja fel Esztergom
Online hírfolyam
Négy haditemetőjét újítja fel Esztergom
2018. jan. 10. / 09:47

Hamarosan befejeződik az I. világháborús hadisírkertek kialakítása illetve rendbetétele a Szentgyörgymezői- és a Szent Anna (Csalamádé) temetőben, valamint a Belvárosi- és az Izraelita temető hadisírjainak rekonstrukciója.

Az I. világháború alatt Esztergomban létrehozott több hadikórház működésével egyidőben katonai temetkezési helyeket alakítottak ki a város több pontján. A bevezetőben felsorolt temetők I. világháborús hadisírjai a hosszú évtizedek alatt szinte kivétel nélkül rendkívül rossz állapotba kerültek.

 

A rendszerváltás óta egyik legnagyobb országos hadisír rekonstrukciós program részeként az elmúlt években több pályázati lehetőség nyílt ezen I. és II. világháborús temetőrészek felújítására, mely programba Esztergom is becsatlakozott. Az esztergomi hadisír-projekt megvalósítását pályázati pénzből és az önkormányzat saját forrásból együttesen valósul meg. A pályázaton elnyert pénz 12,9 millió forint, az önkormányzati önerő 5 millió forint.

 

A bevezetőben felsorolt négy helyszínen már tavaly év végén megkezdődtek a rekonstrukciós munkák, melyeket Borosházi Tamás tervei alapján a Franbau Kft. végez. A felújítás a négy esztergomi temetőben a végéhez közeledik, a Szentgyörgymezői- és Szent Anna temetőben hadsírkert lesz, a Belvárosi- és Izraelita temetőben hadisírokat újítanak fel. A befejezés tavasszal történik majd, amikor a parkgondozás, füvesítés számára kedvező lesz az időjárás.

 

Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal