2020. június 4. csütörtök - Bulcsú
Online hírfolyam
2018 okt. 11.
Többszáz milliós pályázat segíti a hátrányos helyzetű álláskeresőket

344 Millió Ft uniós támogatás segítéségével zárul a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. által megvalósított „Foglalkoztatási paktum megvalósítása Komárom-Esztergom megyében” projekt.

A munkanélküliek, inaktívak munkaerő-piacra történő visszavezetése érdekében képzést és foglalkoztatást is elősegítő program során 223 hátrányos helyzetű álláskeresőt vontak be, 144 fő került elhelyezésre foglalkoztatóknál, melyből várhatóan 97 főnél el kell érni a min. hathónapos, folyamatos foglalkoztatást, 64 főnél a tartós foglalkoztatást. 51 fő kapott képzést - írja a megyei önkormányzat sajtóközleménye.

 

Létrejött a megyei foglalkoztatási fórum, mely egy asztalhoz ülteti a munkáltatók és munkavállalók, a foglalkoztatásban, képzésben érintett állami, önkormányzati és civil szereplőket. A 2016. szeptember 29-én alakult 32 tagú fórum hosszú távra jött létre azzal a céllal, hogy azonosítsa a térség foglalkoztatási szempontú problémáit és mozgósítson minden rendelkezésre álló erőforrást a szükséges intézkedésekhez, melyre feljogosítja egyedülálló összetétele és a helyi problémák és adottságok kellő ismerete.

 

A fórum a projekt során 6 alkalommal ülésezett, az operatív feladatokat a 9 tagú irányítócsoport és a 2 fős paktumiroda látta el. A fórum feladatellátásához, a megyei foglalkoztatáspolitika tervezésére, valamint a projektben ehhez vállalt képzési és foglalkoztatási tevékenységek megalapozására széles körű partnerség mellett elkészült a megye foglalkoztatás-fejlesztési stratégiája és akció terve.

 

A Komárom – Esztergom Megyei Kormányhivatal közreműködésének köszönhetően a tatabányai, tatai és komáromi járásban élő, a program célcsoportjához tartozó 51 fő vett részt személy- és vagyonőr, targoncavezetői, élelmiszer eladói, társadalombiztosítási és bérügyintézői képzéseken, 144 fő dolgozik támogatott foglalkoztatásban, ebből 10 fő önfoglalkoztatott.

 

Elhelyezkedésüket segítő munkaerő-piaci, pályaorientációs programok is megvalósultak. Mind a képzés, mind a foglalkoztatás helyi munkaerő-piaci igényeket szolgált ki. Paktumszolgáltatások keretében 2018. januárjában „Együttműködés fejlesztése” címmel a helyi és megyei paktumokban dolgozó koordinátorok, mentori tevékenységet ellátó, a megyei paktum munkájában részt vevő civil szervezetek számára szervezett a megyei paktumiroda tanúsítvánnyal záruló képzést.

 

2018. márciusában „Employer Branding, avagy mindent a munkáltatói márkaépítésről” címmel valósult meg egy újabb képzési program, mely a munkáltatóknak, HR területen dolgozóknak nyújtott segítséget a márkaépítés fejlesztésében. A projekt lehetőséget nyújtott közvetlen helyi gazdaságfejlesztési tevékenységekre is, melyek hozzájárulhatnak a foglalkoztatás javításához.

 

Ennek keretében elkészült az Eszterházy örökség, az ipari-bányászati múlt emlékeire és a természeti, táji értékekre építő turisztikai szolgáltatásfejlesztési stratégia és marketing terv. A stratégia hiánypótló, megvalósítása közös érdeke a megyei településeknek, a turisztikai szolgáltatóknak, hiszen a különböző tematikák mentén fejlesztett attrakciók, önmagukban álló kínálati elemek, a turisztikai piacon szinte láthatatlanok.

 

A tematikus kínálati elemeket összefogva sikeresebb megjelenés, piacra vitel garantálható, mely munkahelyeket is teremt. A megyei területfejlesztési kft. megbízásából elkészült a meghatározó gazdasági területek katasztere, az ingatlan kínálatot bemutató web-es felület, melynek célja, hogy a megyében elérhető területkínálatot átlátható és könnyen hozzáférhető módon közvetítse a potenciális kereslet számára.

 

A rendszer innovációja abban rejlik, hogy az eddig a települések, ipari parkok, honlapjain külön-külön fellelhető információkat egyetlen közös platformon mutatja be, elősegítve, hogy a befektető a számára optimális kínálatot vonzóan kevés időráfordítással a megye területén találja meg. http://iparteruletek.komaromesztergom.com/ A megyei önkormányzat partnereivel tervezi a program folytatását újabb pályázat benyújtásával.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja