2019. július 24. szerda - Kinga, Kincső
Online hírfolyam
2019 ápr. 09.
Indul a 61. Sobiesky dunai emléktúra

Még lehet nevezni az Esztergom-Budapest közti kajak-kenus eseményre.

 

Az esztergom.hu az alábbi felhívást tette közzé:

"Minden évben dunai emléktúrával fejezzük ki tiszteletünket a hős lengyel uralkodó, Sobiesky János iránt, aki felszabadította első fővárosunkat: Esztergomot a török uralom alól. Idén 2019. június 28. – 30. között rendezi a BTSSz Vízitúra Bizottság az Esztergom-Budapest közötti kajak-kenus eseményt.

 

Program:

 

Június 28: beérkezés az esztergomi táborhelyre, sátorverés. (A sportcsarnok vizes blokkját használhatják a túra tagjai.)

 

Június 29: 10 órakor megkoszorúzzuk a Sobiesky-emlékművet, majd leevezünk a kisoroszi révhez (33km). A GONDŰZŐ büfében estére gulyásleves és palacsinta előre rendelhető a túravezetőnél.

 

Június 30: evezés Kisorosziból Budapestre (~32km). Nevezési díj 14 éves kor felett 400,-Ft, az összeg a túra szervezésének, a kitűzőnek, és a matricának a költségeit fedezi.

 

Jelentkezés június 17-ig szerdánként a BTSSZ-ben (Budapest, V. Curia utca 3. III. emelet); a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy az 1/266-5924-es telefonon. A túrán mindenki saját felszerelésével, saját felelősségére vesz részt. A Hajózási Szabályzat betartására ezúton hívjuk fel valamennyi résztvevő figyelmét.

 

Az úszni nem tudók, és a 14 éven aluli gyermekek számára mentőmellény viselése kötelező! Jó túrát, jó vizet!

 

A Sobiesky János Dunai Emléktúra 2019 története

 

Az 1664-es győztes szentgotthárdi ütközet volt az első jele a török birodalom gyengülésének, de ezt a bécsi udvar értelmezhetetlen módon kiaknázatlanul hagyta. Ez a helytelen döntés az 1683-as, utolsó nagy török támadáshoz: Bécs ostromához. Az egyesült keresztény seregek újabb nagy győzelmet arattak, majd a menekülő törököket Párkánynál ismételten legyőzték.

 

A bécsi Udvari Haditanács utasítást adott a hadjárat befejezésére, de Sobiesky III. János lengyel uralkodó ezt megtagadta, ostrom alá vette az arra fel nem készített Esztergomot, amelyet török védői néhány napnyi kilátástalan ellenállás után feladtak. Ez volt Magyarország török uralom alóli felszabadításának első lépése. Esztergom, hazánk első fővárosa a magyarság szemében különös jelentőséggel bírt és bír.

 

A város felszabadulása adta meg a reményt arra, hogy hamarosan az ország teljes területéről kiverhető legyen a török. Ennek a kiemelkedő jelentőségű eseménynek az emlékezetét ápolta a magyar Cserkész Szövetség akkor, amikor a város felszabadulásának 250. évfordulóján, 1933-ban vízitúrát szervezett Esztergom – Budapest útvonalon. A túra nagy sikert aratott és hagyománnyá lett.

 

Minden év júniusának utolsó hétvégéjén tartották meg az akkor élt vízitúrázóink. A II. Világháború, majd az azt követő évtized ugyan megszakította a túrák sorát, de a Budapesti Természetbarát Szövetség az első lehetséges alkalmat felhasználva felélesztette azt. Ma is él „a Sobiesky”, máig emlékeztet Esztergom felszabadulására, Sobiesky János hadvezéri tehetségére és lengyel katonáinak hősiességére. Az elmaradt túrákat nem számítva, idén 61. alkalommal rendezzük meg. "

 

BTSSz Vízitúra Bizottság

Kis János túraszervező

Maros István túravezető

 

Fotó:Testnevelési Egyetem(Illusztráció)

Kereső

Kiválasztás törlése