2020. június 4. csütörtök - Bulcsú
Online hírfolyam
2019 máj. 13.
Vasárnap felavatták Stúr szobrát Párkányban

A szombati tiltakozás után vasárnap felavatták Ludovit Stúr szobrát a párkányi Duna-parton, az esztergomi várheggyel szemben.

A szobor alapkövét 2015-ben tették le. Mivel a Matica slovenskának ekkor nem volt meg minden ehhez szükséges engedélye, a követ el kellett távolítaniuk. Annak dacára, hogy a város képviselő-testülete - arra hivatkozva, hogy a szobor megzavarhatja a párkányi magyarok és szlovákok békés együttélését - határozattan ellenezte a szoborállítást, a Maticát nem lehetett eltántorítani szándékától.

 

Attól a lehetőségtől, hogy a szobrot más helyen (szlovák alapiskola előtti téren, városi hivatal előtti parkban, Tatrabank előtti téren) helyezzék el, mereven elzárkóztak. Az emlékművet a Közkikötő (Verejné prístavy) állami vállalat tulajdonában levő területen állították fel. Egy 2015-ös szerződés szerint a cég a szobor által elfoglalt területet szimbolikus évi 1 euróért adja bérbe a Matica slovenskának.

 

A vállalat a közlekedési minisztérium tulajdonában van. A miniszterelnökség 2015-ben Robert Fico hivatali idejében az emlékmű felállítását 5 ezer euróval támogatta. Így tegnaptól Sobieski János lengyel király lovasszobra után Ľudovít Štúr mellszobrával bővült a párkányi köztéri szobrok listája. Sobieskival ellentétben – akit a törökök visszaszorítása és párkányi csata révén vitathatatlan érdem és kapcsolat fűz Párkányhoz – Štúrt semmi sem köti a városhoz. Nevét 1948-ban kényszerítették Párkányra, amit addig szlovákul Paraknnak neveztek.

 

Forrás: Gulyás Zsuzsanna, ujszo.com

Fotó: bumm.sk

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja