Archívum
Nyílt levél Tétényi Éva Esztergom Polgármesteréhez - önkormányzati cégek sajtóközleménye
2011. máj. 25. / 16:10

Esztergom Város önkormányzati cégeink nevében nyílt levélben kérjük Esztergom Város polgármesterét, Tétényi Évát, hogy a cégek érdekében hívja össze a képviselő-testületi ülést! A cégek éves beszámolójának (közismerten mérlegének) elfogadása, az ügyvezetők kinevezése, és felügyelőbizottságok tagjainak kinevezése a tulajdonos önkormányzat kötelessége, ezek nélkül ellehetetlenül a cégek helyzete.

Ehhez feltétlenül szükséges a Képviselő-testület összehívása, annak döntése. Esztergom Város Önkormányzatának cégeinek esetében is a mérleg benyújtásának határideje 2011. május 31., melyhez szükséges könyvvizsgálói jelentések 2011. májusában érkeztek meg a cégekhez, így azokat korábban nem tárgyalhatta volna meg a testület, elfogadásuk most vált aktuálissá. A 2000. évi C. törvény a számvitelről 153. § (1) szerint: A kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül letétbe helyezni ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben), mint amelynek alapján a könyvvizsgáló az éves beszámolót vagy az egyszerűsített éves beszámolót felülvizsgálta.

 

A 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról előírja, hogy többek között a a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása, a 37. §-ban foglalt kivétellel az ügyvezető megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása; a felügyelőbizottság tagjainak megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása; a könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása; (141. a), j), k),l) pontok) az esztergomi önkormányzati cégek esetében a taggyűlés, ez esetben a képviselő-testület feladata A Gt. 26§ (2) bekezdése értelmében a vezető tisztségviselőként felelősek vagyunk a cégek szabályszerű működéséért, az előírt határidők betartásáért, de a jelentések késedelméből vagy mulasztásokból származó károkért is mi felelünk, így tehetetlenül állunk azzal a problémával szemben, hogy Polgármester Asszony nem hívja össze a Képviselő-testületet, amely kötelessége és kizárólagos joga meghozni az égető sürgősségű döntéseket.

 

Gt. 26. § (2) A vezető tisztségviselők korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a társasággal szemben azokért a károkért, amelyek a bejelentett adat, jog vagy tény valótlanságából, illetve a bejelentés késedelméből vagy elmulasztásából származnak, ideértve azt is, ha a számviteli törvény szerinti beszámoló, valamint a kapcsolódó üzleti jelentés összeállítása és nyilvánosságra hozatala nem a számviteli törvény előírásának megfelelően történt. 35.§ (3) Ha a gazdasági társaságnál felügyelőbizottság működik, a számviteli törvény szerinti beszámolóról a gazdasági társaság legfőbb szerve csak a felügyelőbizottság írásbeli jelentésének birtokában határozhat. A társaságok az előírt határidőre benyújtották a törvényi előírásban rögzítetteket, azonban a tulajdonos kötelessége, hogy a felügyelőbizottság tagjait kijelölje testületi döntés alapján, majd az FB határozata után a testület döntést hozzon a társaságok 2010. évi beszámolójáról. Fontos megemlíteni, hogy ráadásul néhány cég ügyvezetőjének megbízatása is lejár 2011. május 31-én.

 

Amennyiben a Polgármester Asszony nem hív össze testületi ülést a határidők lejártáig, véleményünk szerint a személyi felelősség a Polgármester Asszonyt fogja terhelni. Ha a többszöri felhívások ellenére sem születik megoldás, a tulajdonos testület összehívását cégvezetőként nem tudjuk befolyásolni, a Polgármester Asszony felelősségének látjuk azt is, ha NAV fenti okok miatt a társaságokra nézve hátrányos döntést hoz, illetve bírságot szab ki. Az esztergomi cégek esetében a Képviselő-testületnek, mint taggyűlésnek határoznia kellene az Esztergomi Vízmű Kft., az Esztergomi Fürdő (SPA) Szolgáltató Zrt., a Strigonium Zrt., az Egom-Garázs Kft., a Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom NKft. és az Esztergomi Egyetemfejlesztő és Tankönyvkiadó NKft. mérlegének ügyében, melyeket napokon belül le kell adni.

 

Többszemélyes cégek esetén, mint a Regia Civitas Kft., az Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség NKft., az Eszköz Kft. jóval nagyobb a baj, hisz a Képviselő-testületi döntést követően még taggyűlést is össze kellene hívni a döntés meghozatalához, és nincs már meg a törvényben előírt 15 nap május 31-éig. Gt. 2006. évi IV. törvény 144. § (1) A taggyűlést - a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a társaság székhelyére vagy telephelyére kell összehívni, ettől eltérni csak a tagok egyszerű szótöbbséggel hozott előzetes hozzájárulásával lehet. (2) A taggyűlésre a tagokat a napirend közlésével kell meghívni. A meghívók elküldése és a taggyűlés napja között - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - legalább tizenöt napnak kell lennie. Ezúton szeretnénk felhívni Polgármester Asszony figyelmét, hogy nem mentség, miszerint 2011. január 13-án és 20-án is napirenden szerepelt a gazdasági társaságok

 

2010. évi beszámolója, hisz az üzleti év fordulója 2010. december 31., 13 illetve 20 nap nem elegendő a mérlegek elkészítésre, és a felügyelőbizottságok elé tárására. A tisztségviselők megválasztása hiába szerepelt január 13-án és március 3-án is napirendi pontként, a megbízatások 2011. május 31-én járnak le. Kérjük a Polgármester Asszonyt, vagy hívja össze a képviselő-testületi ülést napokon belül és vezesse is le, vagy az elmaradásokból fakadó károkért vállaljon felelősséget.


Arany Tamás vezérigazgató, Strigonium Zrt.

Balogh Zoltán vezérigazgató, esztergomi Fürdő (SPA) Zrt

Ferencsik István ügyvezető, Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Nkft.

Lukács Szabolcs Esztergomi Egyetemfejlesztési és Tankönyvkiadó Nkft

Maronka Csilla, ügyvezető, Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom NKft.

Nagy Attila ügyvezető, Eszköz Kft.

Priváczky-Juhász Zsolt ügyvezető, Esztergomi Vízmű Kft.

Hozzászólások

Quinn2014-04-12 01:17#23
Greate article. Keep posting such kind of info on your blog.
Im really impressed by your site.
Hello there, You have performed a great job. I will certainly
digg it and individually suggest to my friends. I'm confident they'll
be benefited from this site.

Also visit my site: http://medpdffinder.com/: http://medpdffinder.com/
Elton2014-04-04 20:23#22
Pretty! This was a really wonderful post. Many thanks for
supplying these details.

My weblog; http://pharmpdf.com/: http://pharmpdf.com/
Janet2014-04-04 01:16#21
After looking into a number of the articles on your site,
I truly like your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon.
Please check out my website too and tell me what you think.


My blog post ... http://pharmpdf.com/: http://pharmpdf.com/
Jodie2014-04-03 06:12#20
Hi there, I enjoy reading through your post. I wanted to
write a little comment to support you.

my web page - http://pharmpdf.com/: http://pharmpdf.com/
Diána2011-05-29 02:28#19
Arról is elfeledkeztek, hogy ez itt ugyan cégekről szól, de a cégek munkás emberekről szólnak, azok pedig családokról, azok pedig gyerekekről. Tétényi Éva a nők szégyene. A családok szégyene. Szégyenletes minden amit tett. Paragrafusok és törvények, határozatok.. Mindezek mögött ha lenne benne emberség és jóság, akkor ez mind most nem lenne. Szégyeld magad Éva. Én nem szégyenlem magam hogy esetleg nem tudom a gyerekeimet kocsival óvodába vinni.. mert bizony ezt is te mondtad... szégyelje magát akinek nincs kocsija.. ez is elhangzott tőled. Esztergom ne a te kis virtuális valóságod. Emberek élnek itt. Családok. Gyerekek.
egomibég2011-05-28 19:09#18
Arrol elkezdtetek megfeledkezni, hogy a cikk arról szól: Tétényi direkt ellehetetleníti a cégeket! Azok dolgoznának, az emberek nem kapnak bért...
Lajos2011-05-28 18:25#17
És igen!! Észrevehettétek az előbb 'János' néven írtam.. Ugye milyen egyszerű más névvel ugyanazon embernek írni? Mint ahogy ezen a fórumon sokan teszik...
János2011-05-28 18:18#16
Orális Partitorta:
Te nem fogod fel amit olvasol??? Akkor újra leírom: nem mondtam hogy megsértődött Párkány polgármestere! (A sértődés és a "nemtetszését fejezte ki" között fényévnyi távolság van! Egészen pontosan csóválta a fejét...)

És mint írtad: nem gyülöletből beszélsz. Perzse de azért hozzáfűzöd hogy takaródjon Tétényi... Vicces vagy nem gondolod?
És azok az emberek, akiknek a munkájuk a Meggyes éra alatt szűnt meg különböző (koholt) indokokkal vagy valamilyen káruk származott belőle azok egyszer sem küldték el Meggyest a városból (legalábbis nem ilyen emberhez méltatlan hangnemben mint ti csináljátok), hanem csendben tudomásul vették! (Nem úgy mint a magadfajták akik még mindig nem tudnak túllépni Tétényi Éván)

Azon kívül:
1) Nem válaszoltál arra, hogy lehet egy videófelvétel nem objektíven lejátszani
2) Nem válaszoltál arra hogy mi bajod a KTV-vel (az "objektivitás"? visszatértünk az első kérdésre...)
3) Nem válaszoltál, hogy ott voltál-e, vagy csak úgy hallottad hogy mi történt (a kiállításon).
4) Nem válaszoltál arra sem, hogy miért kell érzelmeket vinni egy teljesen tárgyilagos fórumhozzászólá sba pl: ugyan-ugyan (Én nem használtam embert minősítő, sem érzelem kifejezésére szolgáló szavakat. Feszültség levezetésére használod a fórumot?)
5) Miért kell kiforgatni a szavaimat? (egyszer sem írtam hogy Párkány polgármestere megsértődött)


Részemről véget is vetnék ennek a diskurzusnak, mivel látom hogy itt nem lehet beszélgetni úgy, hogy kizárólag a tárgyra szorítkozunk!
Aki megnézi ezt a fórumot azt látja, hogy két részre szakadtak a hozzászólások: vannak akik ugyanazokat az elcsépelt mondatokat durrogtatják (Tétényi, takaródjon, csőd, Esztergom vége, akarnok, zsarnok) azzal a tipikus 2/3-os Fideszes gőggel, meg vannak akik próbálnának ésszerű mederben egy vitát kezdeményezni, de ehelyett ráálítanak néhány embert arra, hogy -mint már említettem- ugyanazokat a mondatokat legépeljék újra meg újra. Nem unjátok még? Mert ha igen akkor ne az interneten legyen nagy a szátok, gyerünk ki az utcára és kezdjetek aláírásgyűjtésb e Tétényi ellen ha nem tetszik. Meglátjuk mire mentek.
Johnny Rebel2011-05-28 18:11#15
IDEFIGYELJ JÁNOS, TE B****!
Veled ellentétben én tájékozódtam, te csak fröcsögsz én meg tényeket mondok: a 2010. XII. 15-én kelt sürgősségi indítványban kérte S.B. frakcióvezető az internet és telefon költségtérítésé t, amit másnap 16-án el is fogadott a testület. JOBBAT MONDOK, FENT VAN A YOUTUBE-N A VIDEÓ AZ ÜLÉSRŐL KERESD MEG!! Sőt, én is láttam, sőt fent van a neten is a dokumentum, a google a barátod te f@rok állat. Te hazudozol meg a fajtád az elmúlt tíz évben és adosságspirálba taszította a várost, te okostojás. Tele van az ország az ilyen emberekkel mint te, akik okoskodnak. Ott vannak a dokumentumok a videok temeg pofázol össze vissza. Nézz már magadba!!!
Orális Partitorta2011-05-28 08:46#14
- Tétényi megsérti az alkotmányt és az önkormányzati törvényt.
- Tétényi megakadályozza az esztergomiakat - azokat is, akik rá, és azokat is,akik a Fidesz-KDNP-s képviselőkre szavaztak, de még a Vállalkozók Pártjára, az MSZP-re, LMP-re, Jobbikra szavazókat is - alkotmányos és emberi jogaik gyakorlásában.
- Tétényi nem hajtja végre a kormányhivatal határozott és egyértelmű utasításait az alkotmányos helyzet és a törvényes rend helyreállítására.
- Tétényi kifosztja Esztergomot, megfosztja a létezéshez, működéshez, jövőbeli fejlesztésekhez és a várospolgárok ellátásához, kiszolgálásához szükséges vagyontól.
- Tétényi csődjének következményeké nt leálltak a beruházások, támogatások, fejlesztések, nem érkezhetnek pályázati és más források.
- Tétényi miatt sorra zárnak be a városi cégek, és bocsátják el a munkásokat.
- Tétényi miatt sora zárnak be a városi és a város által támogatott intézmények.
- Tétényi miatt nem juthatnak önkormányzati támogatáshoz a szociális, gyermekellátó, oktatási, sportszervezete k, alapítványok, egyesületek.
- Tétényi miatt nem kapnak támogatást az esztergomi rászorulók - sem segélyt, sem lakást, sem foglalkoztatást , sem semmi mást.
- Tétényi miatt leállhat a városi bíróság, vagyis nemcsak a törvényhozó, hanem a törvénykező hatalmi ágat is akadályozza alkotmányellene s, törvénytelen, önző, mindenkit figyelmen kívül hagyó tevékenységével.
- Tétényi a törvényes polgármesteri hivatali eljárások helyett - szovjet-orosz mintára - csak neki felelősséggel tartozó, senki által meg nem választott, gyakran szükséges végzettség, gyakorlat nélküli önkéntesekre, társadalmi munkásokra, valójában politikai kinevezettekre, komisszárokra és helytartókra bízza Esztergom ügyét, anélkül, hogy azok bármilyen törvényes szervezet felé tartoznának elszámolással. Ezzel Tétényi diktatúrát, az ő és poliktikai támogatóiés megbízottjai diktatúráját vezette be Esztergomban.
(plusz: - Tétényi most éppen törvényellenes helyzetbe kormányozza a városi cégeket is.)

Én már túl vagyok azon, hogy bánkódjak, amiért ez az akarnok, zsarnok uralomra került. Én már túl vagyok azon, hogy szégyenletesen, majd szégyentelenül gyűlöljem Tétényit.
Én már megfontoltan, a tények ismeretében, elfogultság és gyűlölet nélkül gondolom, és meg is osztom másokkal: azért, amit tett Esztergommal,
Tétényinek takarodnia kell Esztergomból.