2023. február 2. csütörtök - Karolina
Archívum
2011 márc. 23.
Nagytakarítás a Bazilikában!

Takarítják az esztergomi Bazilikát. A monumentális épület belső terét fosztják meg a több évtizede felhalmozódott szennyeződésektől. Ilyen jellegű nagytakarítást utoljára a II. Világháború idején végeztek. A szakemberek a munkálatokhoz speciális technikát alkalmaznak. A takarítási munkálatok két hétig tartanak.

Az egyik egyházi iskola diákjai is segítettek egy 3 tonnás szerkezetnek a leemelésében. Az a legnagyobb takarító eszköze a takarító brigádnak. Ezzel a géppel a 15m magasan lévő párkányok, szobrok, oszlopfők portalanítását végzik, egy speciális technikával. Ilyen nagymértékű takarítás legutoljára a II. világháború után volt a Bazilikában. A belső terét 15 m magasságig teljesen portalanítják. A padló márványburkolatát is megtisztítják. A szobrokat egy speciális gőzölési eljárással portalanítják, vegyszerrel ugyanis ezeket sem lehet megtisztítani. A Bazilika a takarítástól függetlenül a megszokott módon tart nyitva a turisták számára, és a miserend sem változik. A munkálatok 2 hétig tartanak, a szakemberek azonban azt ígérték a monumentális építmény nagyhétre már megszépülve fogadja majd híveit.

Kereső

Kiválasztás törlése

-->
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja