2021. június 16. szerda - Jusztin
Online hírfolyam
2021 máj. 13.
Négy személy sérült meg az előzési manővere miatt

Az Esztergomi Járásbíróság 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre, 3 év járművezetéstől eltiltásra, és 200.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki egy járműsort úgy előzött meg, hogy annak feltételei nem álltak fenn és az emiatt bekövetkezett balesetben a vétlen személygépkocsi mind a négy utasa megsérült.

A vádirat szerint a férfi 2019. május 25-én a 11-es számú főúton Esztergom irányából Tát felé vezette a személygépkocsiját, amellyel a megengedett 90 km/óra sebességhatárt megszegve, legalább 106-114 km/h sebességgel haladt. Eközben meg kívánta előzni a vele azonos forgalmi sávban és irányban egymás mögött haladó járműsort. A járműsorban haladt a sértett által vezetett gépkocsi. A vádlott a forgalmi helyzetet rosszul mérte fel, amikor áttért a bal oldali forgalmi sávba. Az elkövető elhaladt két gépkocsi mellett, amikor szemből érkezett egy gépkocsi, amely intenzíven fékezett és jobbra kitérő kormánymozdulatot végzett. A vádlott a frontális ütközést csak úgy tudta elkerülni, hogy a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba visszatért, ekkor azonban a járműve jobb első részével nekiütközött a sértett személygépkocsija bal hátsó részének.

A vétlen személygépkocsi az ütközés következtében a személygépkocsi lesodródott az úttestről egy élőfának csapódott, amely miatt mind a négy utasa megsérült. A vétlen sofőrnek csigolyatörése, egyik utasának bordatörése és tüdősérülése, a gyermekkorú utasnak közvetetten életveszélyes koponya sérülése és kulcscsonttörése, a negyedik utasnak nyolc napon belüli sérülése keletkezett. A balesetet okozó vétkes sofőr nem sérült meg.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, vádlott és védő három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja