2022. november 29. kedd - Taksony
Archívum
2011 febr. 18.
A nemzeti identitásról, cigányokról tárgyal két európai egyházi szervezet

Csütörtöktől-vasárnapig tartja éves találkozóját az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) közös bizottsága. A tanácskozáson részt vesz Erdő Péter bíboros, valamint a CCEE elnöke is.

 

Az 1972-ben létrejött bizottság mostani találkozójának középpontjában az a kérdés áll: hogyan járulnak hozzá a keresztények a nemzeti önazonosság kialakításához és az európai integrációs folyamathoz.

A napirendi pontok között szerepel még a Kelet-európai cigányság helyzete, valamint a keresztények és muzulmánok közötti kapcsolat kérdése is. Az esemény házigazdája Stanislav Hocevar belgrádi érsek.

Erdő Péter tavaly november 9-én a budavári prímási palotában fogadta Emmanuel metropolitát, a konstantinápolyi patriarchátus franciaországi képviselőjét.
A két európai egyházi szervezet közös bizottsága tavaly Isztambulban megrendezett éves találkozóján a migráció jelenségéről tanácskozott. A program részeként a vegyes bizottságot magánkihallgatáson fogadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.
Az akkori látogatáson egyebek mellett szó esett azokról az ünnepségekről is, amelyeket 2013-ban, a 313-as milánói ediktum kiadásának 1700 éves évfordulóján több európai városban (Isztambulban, Milánóban, Belgrádban) szerveznek.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja