2022. november 29. kedd - Taksony
Archívum
2011 febr. 05.
Esztergom 2011 – sajtóanyag Budapest

Nem véletlen a helyszín. A Parlament közelében szerettük volna megtartani a sajtótájékoztatót, hogy felelős döntéshozóink is odafigyeljenek arra, ami most Esztergomban zajlik. Tavaly október 3-a óta hatalmi harc van a független új polgármester és a 2/3-os többséggel rendelkező Fidesz-frakció között.

A képviselőtestület többségét adó frakció, amelynek vezetője Steindl Balázs, a legelső pillanatban kijelentette, hogy nem kíván a polgármesterrel együttműködni, 6 hónapig nem ad alpolgármestert és minden hatás- és jogkörétől megfosztották. Egy nemrég napvilágot látott felvételen a volt polgármester, Meggyes Tamás ezt saját maga jelentette ki még a választások éjszakáján. A hatalom visszaszerzésének kísérlete azonban a városlakóknak hatalmas áldozattal jár, sőt ez odavezetett, hogy a polgármesteri hivatal január végére működésének határára ért, a város intézményei pedig nem tudnak egész évben végig működni.

 

A 3 hónapos számvevőszéki vizsgálat átfogóan vizsgálta az esztergomi önkormányzat elmúlt 3 évben végzett munkáját. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a 2010. november 25-én, törvényi kötelezettségének eleget tévő polgármester által elindított adósságrendezési eljárás szükségszerű és elkerülhetetlen volt. Esztergom város gazdasági helyzete elérte a kritikus határt, jelenleg több mint 600 ezer forint az egy főre jutó adósságállomány. Ahhoz, hogy ezen a terhen csökkenteni lehessen, szigorú és következetes, csak a kötelező feladatokra koncentráló válságköltségvetésre van szükség. Az ÁSZ vizsgálat során fény derült az előző önkormányzat felelőtlen és jogszabályellenes gazdálkodására. Az állami felügyelet által elkészített jelentés részletesen kitér például arra, hogy a Meggyes Tamás vezette önkormányzat által létrehozott, a sajtóban az elmúlt években legtöbbet emlegetett Szent Miklós alapban összegyűlt összeget olyan rövidlejáratú hitelekkel terhelték az előző években, melyet nem enged meg a jogszabály. Emellett az Önkormányzati törvénybe ütközik az is, hogy a legutolsó kötvénykibocsátáskor az önkormányzat törzsvagyonát képező, korlátozottan forgalomképes ingatlanokra is jelzálog került – állapítja meg az Állami Számvevőszék jelentése. A belső ellenőrzés hibáival működő hivatal mára szinte teljesen lebénult.

 

Esztergom került veszélybe. A testület többsége által elfogadott válságköltségvetés miatt gyermekeink jövője sincs biztonságban, pedig a térség országgyűlési képviselője még az „Esztergom a gyermekek városa” szlogennel kampányolt. Ezzel szemben a Meggyes Tamás vezényelte frakció által elfogadott 2011-es költségvetés nem szán pénzt a játszóterek és zöldfelületek karbantartására, gondozására, és nem biztosít elég forrást a gyermekek étkeztetésére sem, amely ebből fakadóan már a jövő héten leállhat. A város közművelődési intézményeinek költségvetését felére csökkentették. Kérdés, hogy a Meggyes-csoport „minden bajt az új polgármester hibájának felrovó” technikája mellett marad-e elég ideje az olyan, szintén aggályos esetekre, mint például a törvénybe ütköző szemétdíj rendelet módosítása, az országban egyedülállóan alacsony nyereséget termelő városi parkoló cég rendbetétele, a kötelező 10 óra testnevelésóra eltörlése, a helyi piac vagy a közvilágítás év végéig való biztosításának ügye. Vajon ilyen erkölcsi és kulturális közegben milyen jövője lesz gyermekeinknek Esztergomban, és milyen példát mutatunk a jövő nemzedékének?

 

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere

 

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja