2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 febr. 21.
Szabálytalanságok miatt nagyobb tragédia is történhetetett volna!

A januári tragédia miatt bezárt szórakozóhelyen nagyméretű dinitrogén-oxidos palackokat és eldobott lufikat talált a rendőrség. A szakemberek szerint a szabálytalanságok miatt sokkal nagyobb tragédia történhetett volna.Elkészült az igazságügyi tűzvédelmi szakértő jelentése a Nyugati téri West Balkánról. A helyiségekben öt olyan teraszmelegítőt találtak, amelyek kültéri használatra valók, ugyanis az égéstermék elvezetése nem megoldott. A szakértő szerint emiatt akár nagyobb tragédia is történhetett volna.

A szakértő a harmadik és a negyedik emeletet vizsgálta, mert bár a WB-nek csak a földszinti kávéző üzemeltetésére volt engedélye, a nagyobb bulikat a felső szinteken tartották. Azok azonban átépítés alatt álló, félkész területek voltak, amelyek a célra több okból is alkalmatlanok és veszélyesek voltak. A jelentés kimutatta, hogy a vendégek testi épségét építési anyagok, félkész falak és burkolatlan födémgerendák is veszélyeztették.

A fenti termekhez vezető lépcsőház ablakait sem lehetett kinyitni, így tűz esetén az oda áramló füst miatt pánik tört volna ki a távozó vendégek között. A lépcsőházi pánik még veszélyesebb lett volna, mert a Fővárosi Tűzoltóság korábbi szakvéleménye szerint a harmadik emeletről csak 307 embernek lett volna ideje biztonságosan távozni. A január 15-i tragédia éjjelén mintegy 2800 fő tartózkodott a fenti rendezvénytermekben.
Ezt a szakértő szerint az üzemeltetők is tudták, mert egy tavalyi tűzvédelmi ellenőrzéskor ígéretet tettek rá, hogy a hiányosságok pótlásáig nem használják a termeket.

A lap megmagyarázhatatlannak nevezi, hogy a helyszíni szemlén a negyediken több dinitrogén-oxidos palackot és eldobált használt lufikat találtak. Az euforizáló hatása miatt kéjgázként ismert anyagot olcsó partidrogként használják. Házibulikon főleg a habszifon-patron kiszerelésben fordul elő, de a túlnyomás miatt biztonságosabb előbb lufiba engedni és onnan beszívni. Az anyagot nem használják építkezéseknél. Mivel a WB-ben talált palackok nagyok, azokat csak az üzemeltetők, esetleg a biztonsági őrök vihették oda.

 

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja