2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 febr. 26.
Forgalmi rend-módosítás a közösséggel együtt!

Forgalmi rend-módosítás a közösséggel együtt

 

Közakaratot a döntéshozatalba!

 

Esztergomban Meggyes Tamás polgármestersége idején a közlekedési forgalmi rend jelentős átrendezése nagy botrányt váltott ki a lakosság körében. Az esztergomiak sok helyen változatlan ellenérzésekkel viseltetnek az újításokkal szemben 2008 óta. Ezt a helyzetet hivatott egy új, a városháza által kezdeményezett mediációs folyamat megoldani. A 2008-as, egyeztetés nélküli, erőszakos változtatások alapvetően nem egyeztethetőek össze sem a lakossági érdekekkel, sem a szakmai, sem pedig a környezetvédelmi elvekkel. Az elmúlt időszak számtalan személyes és szakmai sérelme eddig nem tette lehetővé a diskurzus lehetőségét, amely a lakosság és a döntéshozók egy asztal mellé történő leültetését jelentené és konstruktív megoldás felé terelné a belváros forgalmi rendjének működőképes átszervezését. Az esztergomi önkormányzat évekig hiányos és konfliktusokkal teli kommunikációt folytatott a polgárokkal, így a félreértések, erőszakos kikényszerítések veszélybe sodorták a város alapvető működését, fejlődését.

 

Az elmúlt évek alatt a pontos célkitűzések, prioritások nélküli fejlesztések és infrastrukturális átalakítások fogalmazódottak meg tervlapokon Esztergom történelmi városrészeiben, de az igazán nagy ellenállást és botrányt a közlekedési forgalom teljes átrendezése váltotta ki 2008 nyarán. Emiatt vált szükségesé Szenttamás és Szentgyörgymező, valamint a Víziváros és Királyi városrészeken átalakított forgalmi rendjének felülvizsgálata. A közakaratot a döntéshozatalba elv értelmében most érkezett el az idő, hogy a döntéshozók és az érintettek egy asztal köré üljenek, mivel az önkormányzatnak érdeke, hogy megtalálja azokat a személyeket, csoportokat, akik megfelelően képviselik az adott közösség álláspontját.

 

Esztergom főépítészének megkeresésére a Consensus Humanus Mediációs Központ egy két részből álló közösségi konferenciát szervez a forgalmi rendről a következő hónapokban, ahol a polgárok, valamint a szakma érvényesíthetik érdekeiket és így juthatnak el egy megnyugtató megoldásig. A mediációkat két független, pártatlan mediátor vezeti majd. A közlekedési anomáliák közösségi szintű megoldása az első lépés lehet a helyi társadalmi párbeszéd helyreállításában, melyet hivatalba lépésem óta támogatok.

 

Tétényi Éva Esztergom polgármestere

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja