2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 febr. 27.
Gyengül, de még nincs vége!

Már huszonöt halálos áldozata van az országban az influenzajárványnak, amely múlt héten lassult és csökkent a megbetegedések száma is, ennek ellenére szinte mindennap a legfontosabb hírek között szerepel a különböző híradásokban.

Korábbi lapszámainkban már többször cikkeztünk a megbetegedésekről, az influenza valódi veszélyeivel, a szövődményekkel azonban eddig csak futólag foglalkoztunk. A vírus rohamos terjedésének és az utóhatásként megjelenő súlyos betegségeknek ráadásul nemcsak orvosi, hanem társadalmi hatásai is vannak. Szövődményeknek nevezzük az influenza után megjelenő betegségeket, ilyen a leggyakoribb tüdő- és hörgőgyulladás vagy a középfül- és az orrmelléküreg-gyulladás. Mindezek mellett azonban még kialakulhat szívizomgyulladás, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is, ami súlyos esetben akár hosszabb ideig is ágynak döntheti a beteget.

 

Az influenza szövődményeivel szemben elsősorban azok védtelenek, akiknek az átlagosnál gyengébb az immunrendszere, így egyebek közt a krónikus betegek, de a potenciális veszélyeztetettek között vannak a kisgyermekek és az idősek is. Esetükben jóval elővigyázatosabban kell kezelni a lázzal, végtagfájdalommal, tüsszögéssel, köhögéssel járó fertőzést, hiszen számukra egy tüdőgyulladás akár halálos kimenetelű is lehet. Az egészséges immunrendszerrel rendelkezők az influenzán 3-4 nap alatt átesnek, de ha a panaszok nem szűnnek és továbbra is marad a magas láz vagy a köhögés, akkor szervezetünknek a vírus után akár újabb kórokozókkal is fel kell vennie a küzdelmet.

 

Legtöbb esetben nem is szükséges orvoshoz fordulni az „egyszerű” influenzával – persze ajánlott, mivel nem tudjuk, hogy a fertőzés melyik fajtáját kaptuk el –néhány nap alatt ugyanis a lázcsillapítók, multivitaminok és recept nélkül kapható gyógykészítmények segítségével magától is elmúlik, a bakteriális fertőzés viszont már antibiotikumos kezelést igényel, amelyet szigorúan az orvos utasítása szerint, a megfelelő ideig és az előírt dózisban kell folytatni. Az antibiotikum szedését akkor is folytatni kell, ha egy-két nap után javul állapotunk, mert csak így biztosítható, hogy a kórokozók ne támadhassanak újból. Az orvosok szerint óriási tévhit az, hogy az „egyszerű” influenzát eredményesen lehet kezelni házilag egy-két bevett antibiotikumos pirulával, ezek a gyógyszerek ugyanis a vírussal szemben hatástalanok, kizárólag a bakteriális fertőzések ellen nyújtanak védelmet.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja