2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 febr. 27.
Felújították a Vaskapu kilátóját!

Megújulva várja a kirándulókat a Vaskapu Turistaház kilátója. A Pilisi Parkerdő Zrt. a közelmúltban helyreállítatta a leromlott állapotú korlátot és padlózatot.

Az erdőgazdálkodás a rekonstrukció mellett tavaszi takarítást is szervez a turistaház környékére, az épületet pedig a tervek szerint még idén szolgáltatásokat nyújtó turistaházzá alakítatná, melyhez lehetséges partnert keres a Zrt. Az elmúlt időszakban megromlott a kilátó állapota, ezért döntött úgy a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete, hogy a tavasz érkezésére felújítja. A munka január közepén kezdődött és három hétig tartott, bár a kivitelezést végző szakemberek munkáját kezdetben a téli időjárás hátráltatta, a havas úton ugyanis a hegy tetejére épült ház megközelítése nehézségekbe ütközött. Mindettől függetlenül a szakembereknek sikerült tartaniuk a kitűzött határidőt, így a február eleji tavaszias hétvégét kihasználó turisták már a megszépült kilátóról gyönyörködhettek a tájban. A munkálatok során megújult a kilátó padlózata, valamint megerősítette a kivitelező a tartószerkezetet és a korlátot, így a kilátó a tavasz beköszöntére megújult állapotban várja a kirándulókat. „A február eleji időjárás már a tavaszt idézte, ennek köszönhetően a Vaskapu Turistaházhoz látogatók száma is jelentősen megnőtt. Ez érthető, hiszen a hegyről elnevezett menedékház kilátójáról tiszta időben lenyűgöző panoráma tárul a kirándulók szeme elé: Esztergom, a város képét uraló Bazilikával, a Duna a rajta átívelő Mária Valéria híddal, déli irányban a Kétágú-hegy és Strázsa-hegy” – fejtette ki Lomniczi Gergely. A parkerdő kommunikációs vezetője hozzátette, hogy a felújítást követően márciusban tavaszi takarítást rendez a turistaház környékén az erdőgazdaság, mely során az erdészet összegyűjti és elszállítja a kilátó alatti meredek területen a tél folyamán felgyülemlett hulladékot. „Télen sok szemét összegyűlik, amikor pedig elolvad a hó, mindig látszik, hogy mennyi hulladék van eldobálva. Egyelőre még tervezzük a szemétgyűjtő akció részleteit, de az elképzelések szerint aktivisták is csatlakozhatnak majd hozzá” – folytatta Lomniczi Gergely.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja