2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 márc. 03.
" Cigány népismeret"

Egyfajta kéznyújtásnak tekinti a cigányság és a többségi társadalom felé " Cigány népismeret" című könyvét Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök, aki szerdán Szekszárdon mutatta be a tankönyvnek is szánt munkáját.

A munkanélküliségről beszél a könyv szerzője, szerinte ugyanis ez a legfőbb társadalmi probléma, amin égetően fontos lenne változtatni a cigányság körében. A könyv a többségi társadalmat kéri fel arra, hogy "látogasson el" a cigányság rendkívül gazdag világába. A szerző szól továbbá a romához, akik közül sokan alig ismerik múltjukat, és nincs egészséges cigány identitásuk. A segédpüspök, aki egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigány pasztorációs referense elmondta, szeretné, ha a kötet tananyaggá válhatna az oktatásban. A szerző kitér arra is, hogy az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a romákat gyakran csak szavazatszerzésre használták fel, ehhez a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogásnak bizonyult.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja