2022. december 8. csütörtök - Mária
Archívum
2011 márc. 07.
60 éve szentelték pappá!

Gyémántmisét tartottak az esztergomi főszékesegyházban Paskai László bíboros, nyugalmazott prímás, érsek pappá szentelésének hatvanadik évfordulója kapcsán.

A hívekkel és paptársakkal megtelt bazilikában Juliusz Janusz pápai nuncius, majd Erdő Péter budapest-esztergomi érsek, végül Gaál Endre nagyprépost köszöntötte a bíborost. Paskai Lászlót ellentmondásos, üldöztetésektől teli időben, 1951. március harmadikán szentelték pappá a hűvösvölgyi Magyar Szentek templomában. Életpályája számtalan nehézség és megpróbáltatás elé állította a leendő bíborost. Szerzetesi pálya helyett egyházmegyei szolgálat várta. 1978-ban lett a veszprémi egyházmegye püspöke, később esztergomi érsek és Magyarország prímása. 1988-tól bíboros ő szervezte a pápai látogatásokat 1991-ben és 1996-ban. Nyugdíjba vonulásakor érseki székében Erdő Péter váltotta; ők ketten a magyar katolikusok bíborosai a vatikáni testületben. Az esztergomi szentmisén jelen volt a hazai egyházi, diplomáciai élet több vezető személyisége, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

 

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja