2021. szeptember 17. péntek - Zsófia
Archívum
2011 máj. 19.
Tétényi Éva sajtótájékoztatója

Választástól választásig Törvénysértő fél év története Esztergomban 2010. október 3-i önkormányzati választásokon az esztergomiak 2/3-os többséggel választották polgármesterré Tétényi Évát, nagy többséggel elutasítva ezzel az előző városvezetés stílusát és gyakorlatát.

Még aznap éjszaka a leváltott polgármester, Meggyes Tamás zárt körben elmondta híveinek, csak az eszközök változtak, a módszerek nem. Ennek fényében a képviselő-testület alakuló ülésén a fideszesek írásban is kinyilvánították, félévig nem adnak alpolgármestert, valamint nem működnek együtt a törvényesen megválasztott független vezetővel. A következő testületi ülésen az előző polgármesternek járó minden hatás- és jogkört megvontak Tétényi Évától, megkezdve a város és annak vezetőjének teljes ellehetetlenítését. Ezt a módszert követve az elkövetkező hat hónapban a Meggyes-csoport tagjai mindent elkövettek az elvesztett hatalom visszaszerzésére, mely során nem válogattak az eszközökben.

 

A Tétényi Éva által előterjesztett 400 testületi napirendi pont közül közel 300-at még tárgyalni sem engedett a frakció, így a város életét súlyosan érintő problémákat söpörtek folyamatosan az asztal alá. Ilyen volt például az előző ciklusokban már többször módosított, és jelenleg is törvénysértő szemétrendelet, melyet 9; a parkolás, melyet 7; vagy például a városi piac ügye, melyet tavaly október és március között szintén 7 alkalommal tűzött napirendre Tétényi Éva, és amelyet a Meggyes-csoport nem volt hajlandó tárgyalni. Fél év alatt a helyi fidesz frakció bebizonyította, hogy az érdemi munka és az együttműködés helyett csak a hatalom visszaszerzése és a jelenlegi polgármester lemondatása az egyetlen céljuk. Az 1996. évi XXV-ös törvénynek megfelelően a polgármester 2010. november 25-én adósságrendezési eljárást indított, amit a jogszabály kötelezően előír számára. Ezzel párhuzamosan Állami Számvevőszéki vizsgálat indult az önkormányzatnál, mely számos problémára hívta fel a figyelmet. Ennek nyilvánosságra hozatala után, december közepén távozott a város jegyzője, majd ezt követően egy szabálytalanul lefolytatott eljárás keretében a fideszesek saját jegyzőt választottak, aki azonnal politikai tisztogatást kezdett a hivatalban, kirúgva a polgármester közvetlen munkatársait.

 

Dr. Laczó Bernadett Éva sorozatban tagadta meg Tétényi Éva kéréseit, utasításait, mindez odáig fajult, hogy április elején a polgármester önkéntes segítőit jogellenesen kitiltotta a hivatalból, valamint a városvezető autóját nem engedte be a hivatal udvarára. Az új jegyző egyetlen testületi ülésen sem vett részt a polgármester írásos utasításai ellenére, és úgy hirdetett ki jogszabály és alkotmányellenes határozatokat, rendeleteket, hogy azzal a város közép és hosszú távú terveit figyelmen kívül hagyva komoly károkat okozott a közösségnek. A frakció által még októberben elrendelt hivatali létszámstop mellett a város törvényességének őre a hivatali munkát is ellehetetlenítette, olyan személyi döntéseket hozva, mely során gyakorlatilag megszűnt a hivatal jogi osztálya, a nyilvánosság biztosítása valamint a városüzemeltetés. A helyi fideszesek által január 20-án áterőszakolt válságköltségvetés jól mutatja azt a felelőtlen gondolkozást, amely a Meggyes-csoport jellemzője volt már a múltban is.

 

Amellett, hogy ok nélkül önkormányzati intézményeket lehetetlenítettek el, olyan, a város életében fontos dolgokra nem szántak pénzt, mint az árvízi védekezés, az útkátyúzás, vagy a zöldfelületek és játszóterek karbantartása. Mindeközben a válságköltségvetésben 500 milliós céltartalékot képeztek, melyből saját döntéseik alapján próbáltak meg pénzt osztani a „hűséges” cég- és intézményvezetőknek, 30 millió forintot szavaztak meg a magánvádas pereik költségére, 90 millió forintot pedig az évek óta ráfizetéses Élményfürdő állagmegóvására. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2011. május 9-i állásfoglalása kimondta, hogy a polgármester és az ellenzéki képviselők nélkül megtartott, Meggyesék által képviselő- testületi ülésnek nevezett munkaértekezleten született határozatok és rendeletek törvénysértőek, a képviselő-testület munkája pedig alkotmánysértő. A polgármester ígéretéhez híven április 18-án még egyszer összehívta a testületet, hogy a képviselők törvényesen megszavazhassák a reorganizációs rendeletet, valamint tárgyalhassák a város sorsát súlyosan befolyásoló ügyeket.

 

A Meggyes-csoport azonban ezen az ülésen is bebizonyította, hogy nem kíván együttműködni a polgármesterrel, valamint a város és a polgárok érdekeivel szembemenve továbbra is ragaszkodik a hatalom visszaszerzéséhez. A vagyonfelosztással fenyegetőző képviselők – eltérve az általános gyakorlattól – olyan, a várost 34 évre adósrabszolgaságba döntő reorganizációs programot, illetve hitelezői egyezséget fogadtak el alkotmányellenesen, mely 100 százalékban egyenlítené ki az hitelezőket, különös módon kedvezve ezzel Esztergom legnagyobb hitelezőinek, a bankoknak. Az Alkotmánybíróság által kimondható alkotmányellenes reorganizációs rendelet komolyan veszélyezteti az adósságrendezés folyamatát, mivel annak esetleges jövőbeni megtámadása további komoly károkat okozhat a városnak. Miután az elmúlt félévben a várost csak hátráltató fideszes aknamunka, a hivatal működésképtelensége és a kormányhivatal által egyértelműen kimondott alkotmányellenes működés kimeríti a jogszabályban foglalt kritériumokat, Tétényi Éva polgármester minél előbb előrehozott önkormányzati választást sürget Esztergomban. A döntés innentől az Alkotmánybíróság és a Kormányhivatal kezében van. Esztergom kész az új választásra, más törvényes megoldás nincs.

 

Esztergom, 2011. május 19.

 

Tétényi Éva Esztergom, Esztergom-kertváros és Pilisszentlélek polgármestere

Legnépszerűbb videók
Kereső
A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja